VS: stemmen via internet gaat niet door

Mark (AppeltjeEitje)
Presidents Verkiezingen VSAmerikaanse stemgerechtigden die tijdens de aankomende verkiezingen in het buitenland zitten, zullen hun stem niet via internet kunnen uitbrengen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft het advies opgevolgd van twaalf computerdeskundigen die negen dagen geleden met een rapport over deze kwestie kwamen. De conclusie van het rapport was dat de veiligheid van het stemmen via internet onvoldoende gegarandeerd is.

Het zou voor de Verenigde Staten de eerste keer zijn dat er via internet gestemd zou kunnen worden. In totaal deden zeven staten mee met het prestigieuze Serve-project. Dat zou betekenen dat er zo'n zes miljoen mensen de mogelijkheid hadden om via internet te stemmen.

"In theorie zou het kunnen gebeuren dat hackers in Iran via het manipuleren van data bepalen wie de nieuwe president wordt", aldus Barbara Simons, beveiligingsdeskundige van de Association of Computing Machinery. "De computerbeveiliging is nog niet zo goed dat met zekerheid gezegd kan worden dat fraudeurs en criminelen geen invloed op de verkiezingsuitslag hebben."