Alsnog Thaise kip in Europa

Tim (eSSe)
Via Polen komen alsnog duizenden tonnen aan Thaise kip op de markt, ondanks een importverbod van de Europese Unie. Hiervoor waarschuwde J. Odink, voorzitter van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), vrijdag.

Deze week besloten de lidstaten van de EU het oude importverbod tot vijftien augustus te verlengen. De Aziatische landen hebben het virus nog lang niet onder controle en momenteel zijn er al achttien mensen overleden aan het virus.

Volgens Odink probeert Thailand toch kippen te verkopen in het buitenland. “Ze gaan ermee naar landen die er wat mee kunnen. Dat blijkt dus Polen te zijn.” In Polen wordt het vlees in een andere verpakking gestopt en vervolgens geexporteerd naar bijvoorbeeld Duitsland of Nederland, zo stelt de voorzitter. Hij geeft ook aan dat Nepluvi bewijzen heeft voor dit probleem.

De organisatie van Odink heeft inmiddels aan de bel getrokken bij de Nederlandse autoriteiten. Volgens Odink heeft Nederland ook al contact gezocht met Polen en Duitsland. Als reactie daarop houdt de Duitse douane extra grenscontroles.