Ruim 300.000 niet verzekerd voor medische zorg

Peter (The_Duce)
nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van het opinieblad Elsevier blijkt dat het aantal Nederlanders dat niet is verzekerd de afgelopen vijftien jaar snel is gestegen. Zo waren er in 1988 slechts 50.000 mensen niet verzekerd waren tegen ziektekosten, in 2003 werd de grens van 300.000 personen gepasseerd.

De ziekenhuizen worden hierdoor in toenemende mate geconfronteerd met mensen die niet verzekerd zijn. In de meeste gevallen gaat het om buitenlanders die illegaal in Nederland verblijven, daklozen, zwervers en verslaafden. Daarnaast is er ook nog een kleine groep zelfstandigen die vergeten zijn hun premies te betalen, rijke mensen die denken dat ze de medische zorg uit eigen zak kunnen betalen en 'free riders'; mensen die bewust geen premie betalen, omdat ze weten dat ze toch wel worden geholpen.

De ziekenhuizen weigeren echter nooit medische zorg. Jaarlijks ontstaan hierdoor grote kosten die worden doorgeschoven naar de Nederlanders die wel hun premies betalen. Bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam leverden de onverzekerden vorig jaar een extra kostenpost op van 3,4 miljoen euro.