WHO bevestigt nieuwe doden vogelgriep

Richard (NorthernStar)
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bevestigd dat opnieuw twee mensen in Vietnam zijn overleden aan de vogelgriep, waarmee het totaal aantal doden in dat land op dertien komt te staan.De slachtoffers zijn twee meisjes, van zestien en zeventien jaar, beide in het zuiden van het land. Het officiële dodental van heel Azië komt hiermee op achttien.

De Vietnamese autoriteiten denken dat de twee meisje het virus hebben opgelopen via contact met zieke vogels, maar de WHO sluit de mogelijkheid van mens-op-mensbesmetting niet uit en wil een onderzoek instellen.

Op een totaal van 250 miljoen zijn er in Vietnam inmiddels veertien miljoen stuks pluimvee vernietigd. De handel in pluimvee en eieren is totaal stilgelegd en er geldt een vervoersverbod voor alle pluimveeproducten. Ook in Thailand, Indonesië, Pakistan, China en Taiwan worden op grote schaal vogels afgemaakt. In de getroffen regio zijn er naar schatting zo'n 50 miljoen dieren gedood. Internationale gezondheidsorganisaties verklaarden gisteren in een gezamenlijk statement dat zolang krachtige maatregelen om de ziekte in te dammen uitblijven, het risico van verdere verspreiding, ook buiten Azië, onverminderd groot blijft.