Bush stelt zich gelijk aan Churchill

Bart (veekeend)
Tijdens een toespraak bij de opening van een tentoonsteling heeft de Amerikaanse president zichzelf vergeleken met Winston Churchill. Bush vergeleek hierbij zijn oorlog in Irak en de strijd tegen het terreur met de oorlog die Churchill voerde tegen de Nazi's, en vervolgens het 'Rode Gevaar'.

Volgens Bush is de dreiging weliswaar anders te noemen, maar de noodzaak om op te treden is hetzelfde. "Het blijft de grote plicht van de mensheid om in onze tijd voor vrijheid te vechten", zo zei Bush.

"Vandaag zijn we in een andere strijd verwikkeld. In plaats van een gewapend rijk, staan we voor staatloze netwerken. In plaats van legers, staan we voor dodelijke technologieën die uit de handen van terroristen en schurkstaten moeten blijven." Aldus Bush.

Bush verdedigde nogmaals zijn besluit om Irak aan te vallen. "In zekere zin zijn onze huidige strijd of uitdagingen vergelijkbaar met die van Churchill. De uitkomst van de oorlog tegen terreur hangt af van ons vermogen gevaar te bespeuren, en om het te beantwoorden met kracht en vastberadenheid."

Bush refereerde tevens aan wat hij als zijn 'voorwaartse strategie van vrijheid in het Midden-Oosten' vetitelde. "Democratieën steunen geen terroristen of bedreigen de wereld niet met massamoordwapens."

"Omdat we zijn opgetreden, hoeven de landen in het Midden-Oosten niet langer te vrezen voor de roekeloze agressie van een genadeloze dictator, die de bedoeling en het vermogen had zijn volk en de wereld ernstig te laten lijden."

Tijdens de toespraak bagatelliseerde Bush ook zijn critici. "Churchill werd afgedaan als een lastpost en een zonderling. Toen de crisis die hij voorspelde kwam, wist iedereen dat slechts één man Groot-Brittannië kon redden. Diezelfde karaktertrek die hem een buitenbeentje maakte, maakte hem uiteindelijk de leider van zijn land. Churchill bezat, zoals een schrijver het formuleerde, een absolute weigering, in tegenstelling tot vele goede en verstandige mensen om hem heen, om concessies te doen of zich over te geven."

Volgens Bush leeft de geest van Churchill voort in die van de Britse premier Tony Blair. Bush zei dat Blair niet zonder toeval zijn naaste bondgenoot was in de oorlog tegen Irak. "In zijn vastberadenheid om het juiste te doen en niet de makkelijke uitweg te kiezen, zie ik de geest van Churchill in premier Tony Blair."