Onrust in centrum Nijmegen

Jewel (Zenith4ever)
In Nijmegen was afgelopen woensdagmiddag een gedeelte van het centrum afgesloten. De reden hiervan is dat de politie problemen kreeg met krakers in een pand aan de Tweede Walstraat. Uiteindelijk heeft de politie de hulp van de mobiele eenheid (ME) en een aanhoudings eenheid (AE) moeten inschakelen. Drie krakers werden uit het pand gehaald en vervolgens aangehouden.

Er werden door gemeentelijke toezichthouders rond het middaguur in de betreffende straat parkeercontroles uitgevoerd. De krakers bekogelden deze toezichthouders met verfbommetjes, omdat zij dachten dat er een ontruiming plaats ging vinden. De krakers waren namelijk al op de hoogte van een door de rechter uitgesproken ontruimingsvonnis. Toen de politie gearriveerd was, werden ook zij bekogeld door zakjes met verf. Enkele woningen en auto's in die omgeving werden ook geraakt.

Toen het meubilair en andere objecten naar beneden werden gegooid, trok de politie zich terug om verdere problemen te voorkomen. De krakers werden even later door de ME en de AE aangehouden na overleg met de burgemeester en de officier van justitie. Hen wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd.

Enkele sympathisanten en toegestroomd publiek werden weggedreven door de ME. Drie mensen zijn daarbij aangehouden wegens belediging, dronkenschap en het negeren van bevelen van de politie. Vervolgens werden de krakers uit de woning gehaald en in verzekering gesteld. De andere drie verdachten kregen een proces-verbaal en zijn naar huis gestuurd. De straat was tot het begin van de avond afgesloten.