Marsrover Opportunity stuurt panoramafoto

Gerson (M4stermind)
De Marslander Opportunity heeft een mooie panoramafoto van het gebied gemaakt waar deze geland is. De airbagmarkeringen die te zien zijn, geven aan waar de airbag langsgestuiterd is.


In het gebied, Meridiania Planum, zijn blootliggende rotsen te zien. Dit is een doelwit voor de Opportunity om te gaan bestuderen. Het gebied is rijk aan grijze hematiet, een mineraal dat onder andere ontstaat door een reactie met water. De panoramafoto is samengesteld uit 225 individuele frames. Hier is een grote 48MB TIFF versie te downloaden. Klik hier om de high-res 2MB JPG versie te downloaden.

Op de onderstaande foto is een close-up uit de panoramafoto te zien, met kleuren zoals de NASA zegt dat ze op Mars zijn:Bovenstaande foto is samengesteld uit Infrarood-Groen-Blauw. Een effect van het gebruik van het infraroodkanaal is dat bij arithmetische samenstelling het teveel aan rood verschoven wordt in een bijliggend gebied. Hierdoor kan het blauw ook in rood veranderen, zoals in de afbeelding rechts te zien is. De reden waarom infrarood gebruikt wordt, is volgens de NASA dat er meer details te zien zijn.

Keith Laney heeft de raw-foto's samengevoegd op een manier dat het infrarode gedeelte niet naar het zichtbare spectrum verschoven wordt. Op onderstaande foto is te zien hoe het er met een RGB-kanaal uit zou zien, met aangepaste helderheid en contrast:


Grote foto's:
Keith Laney - Meridiani Planum RGB-foto 1
Keith Laney - Meridiani Planum RGB-foto 2
Keith Laney - Meridiani Planum RGB-foto 3