Verslaggever BBC neemt ontslag na rapport-Hutton

Vincent (Ali Salami)
Andrew Gilligan, de jounalist die de Britse regering ervan had beschuldigd het risico van Iraakse wapens te hebben aangedikt, heeft ontslag genomen bij de Britse omroep BBC. In zijn verklaring zei hij echter dat zijn verhaal wel grotendeels klopt.

Analisten denken dat er met het ontslag van Gilligan mogelijk een einde komt aan de strijd tussen de regering en de BBC, waar de voorzitter en de algemeen directeur al eerder ontslag hadden genomen. Sommige kranten hebben echter nog eens aangedrongen op een volledig onderzoek naar de informatie waarop de regering zich baseerde toen men het parlement en het Britse volk ervan overtuigde de Verenigde Staten in de oorlog te volgen.

"Als Lord Hutton eerlijk naar het bewijs wat hij heeft gehoord had gekeken, zou hij hebben geconcludeerd dat het meeste van mijn verhaal waar was. De regering heeft het dossier wel degelijk opgeklopt door mogelijkheden en waarschijnlijkheden als waarheden voor te doen en daarbij vitale delen te verwijderen," aldus Gilligan.

Het Hutton-rapport, dat afgelopen woensdag werd gepresenteerd, pleit de Britse regering volledig vrij van mogelijke kwade opzet bij het lekken van de naam van wapenexpert David Kelly als bron van het BBC-verhaal. Het onderzoek werd ingesteld na de dood van Kelly. Hij pleegde enkele dagen na het lekken van zijn naam zelfmoord.