PvdA: Risico besnijden reden voor asiel

Rob (R@b)
Nadat een onderzoek van de regering onlangs stelde dat het voor Nederlanders en mensen die in Nederland verblijven, ook strafbaar moet worden hun dochters in het buitenland te laten besnijden, komt nu de PvdA met een voorstel. De sociaal-democraten vinden dat er een specifiek pardon zou moeten komen voor meisjes vanaf 12 jaar uit landen waar vrouwenbesnijdenis op grote schaal gebeurt. Daarna moeten deze meisjes een zelfstandige verblijfsvergunning krijgen. De PvdA wil zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer over deze plannen.

Het CDA en VVD hebben al laten weten niets in het PvdA-plan te zien. De VVD vreest dat met zo'n regeling asielzoekers het risico van besnijdenis kunnen gaan misbruiken om aan een verblijfsvergunning te komen. Het CDA wil een serieuzere aanpak en vindt het plan van de PvdA niet meer dan ''een schot in de lucht.''

De VVD pleitte vorige week voor een besnijdeniscontrole; alle meisjes die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Somalië, Sudan, Ethiopië en Egypte zouden jaarlijks moeten worden gecontroleerd door een arts.

Het CDA wil besnijden van meisjes als seksueel misdrijf in de strafwet opnemen (nu is het zware mishandeling). Daarmee gaat de strafmaat omhoog en wordt de verjaringstermijn ook langer, hetgeen vooral van belang is omdat bij meisjes vaak op zeer jonge leeftijd een deel van de schaamlippen en/of de clitoris worden weggesneden.

-
Het VARA-programma B&W heeft het onderwerp vanavond als discussiepunt; met name het VVD-voorstel. Presentatie Paul Witteman, Nederland 3 19:30 uur - 20:00 uur. Gasten zijn VVD'er Hirshi Ali, PvdA-kamerlid Arib en gynaecoloog Goras. [Herhaling morgenmiddag 13:38-14:00 en terug te zien op de site]

Meer info over besnijdenissen bij vrouwen.