Start bouw stalen dam in dijk Stein

Reya
Rijkswaterstaat is vanochtend begonnen met het plaatsen van een stalen dam in de verzakte dijk in Stein. "Als de dam is geplaatst, is de situatie tamelijk veilig en kunnen de mensen terug naar hun huizen", legt Kutoeng Wu, woordvoerder van Rijkswaterstaat, uit.

Het gevaar voor doorbreken is nog niet verdwenen, maar wordt volgens Wu steeds minder. "Vannacht zijn de laatste bigbags geplaatst, en er is een stabiele toestand ontstaan".

De stalen dam wordt over een lengte van twaalf meter de grond in gestampt. Dit gebeurt met een heimachine. "Het is nog niet bekend hoe lang het proces gaat duren. Het moet voorzichtig gebeuren, bij teveel fors geweld kan nog meer schade veroorzaakt worden. Er zal dan ook niet ruig worden geheit", aldus de woordvoerder.

Zodra de dam staat, en de situatie veilig is, kunnen de ruim vijfhonderd geëvacueerde bewoners terug naar hun huizen. Zij zijn sinds dinsdagmiddag, toen er water lekte uit het Julianakanaal, opgevangen in een gemeenschaphuis in het centrum van Stein. "De dijk wordt verder afgewerkt en mogelijk is er extra klei nodig om de dijk te verstevigen."

Dinsdagmiddag verzakte de dijk bij Stein over een lengte van ongeveer tien meter. Over de oorzaak van deze verzakking is nog steeds niets bekend. "Experts hebben een onderzoek ingesteld, maar daar kunnen nog geen harde conclusies uit worden getrokken. Verzakking of een aanvaring misschien. Het is zelfs niet bekend of de daadwerkelijke oorzaak ooit naar buiten komt".

Zie voor verder nieuws over de verzakking van de dijk bij Stein: Dijk bij Stein blijkt niet lek.