US: opnieuw winst Kerry in voorverkiezingen

Hannah (Ischa)
Senator John Kerry heeft in de staat New Hampshire opnieuw winst geboekt in de Democratische voorverkiezingen. Howard Dean, maandenlang als favoriet bestempeld, staat nu op de tweede plaats.

Kerry had vorige week al succes in de staat Iowa. In New Hampshire stemde 39 procent van kiezers op hem. Oud-gouverneur Howard Dean levert vooralsnog nog geen gevaar op voor Kerry's concurrentiepositie, maar met 26 procent staat hij ruim voor op oud-NAVO-bevelhebber Wesley Clark (nu derde plaats) en senator John Edwards (vierde plaats).

Volgende week wordt het pas echt spannend voor de Democraten: aanstaande dinsdag komen er voorverkiezingen in zeven staten tegelijk. Dan komen de zuidelijke staten aan de beurt, waaronder South Carolina, Oklahoma, Missouri en New Mexico. Edwards, geboren in South Carolina en senator voor North Carolina, zal in zijn eigen staat moeten winnen om in de race te blijven. Hetzelfde geldt voor Clark, die uit Arkansas komt.

Geen van de kandidaten heeft tot nu toe zijn kanditatuur ingetrokken. Senator Joe Lieberman (negen procent) en Dennis Kucinich (twee procent), zullen er nog hard aan moeten werken. De kandidaat dominee Al Sharpton, van Afrikaans-Amerikaanse afkomst, hoopt in South Carolina goed te scoren: de helft van de kiezers in die zuidelijke staat is zwart. Die stemmen zal hij hard nodig hebben, want hij heeft er pas een paar honderd binnen.