Proces Lucia de B. gestart

Hannah (Ischa)
Het gerechtshof in Den Haag is begonnen met het hoger beroep in de zaak Lucia de B. Uit deze rechtszaak moet blijken of ze inderdaad schuldig bevonden wordt aan het om het leven brengen van een aantal van haar patiënten. Dit proces zal een van de langste processen uit de Nederlandse geschiedenis. Er zijn 22 dagen voor uitgetrokken, maar nu al zijn er zes reservedagen bijgepland.

Lucia de B.
Rechtbanktekening van Lucia de B.

Verpleegkundige Lucia de B. werd vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot levenslang wegens vier moorden en drie pogingen tot moord op patiënten. Lucia de B., evenals het Openbaar Ministerie (OM), ging in beroep tegen dit vonnis.

Het OM vindt dat ze voor meer moorden veroordeeld moet worden. Ze wordt namelijk verdacht van moord op totaal dertien patiënten, allen overleden in de periode tussen 1997 en 2001. Ze werkte toen in verschillende ziekenhuizen in Den Haag en omgeving, waaronder die van de betreffende patiënten. Ook zou ze geprobeerd hebben om nog eens vijf anderen te doden.

Lucia de B. gaat in beroep omdat ze onschuldig zegt te zijn. Ze wordt op eigen verzoek iedere dag vanuit haar cel in de vrouwengevangenis in Breda overgebracht naar het Paleis van Justitie in Den Haag, om alle zittingen bij te wonen.

De zaak-Lucia de B. kwam in september 2001 in de openbaarheid toen het Juliana Kinderziekenhuis en het Rode Kruisziekenhuis (JKR/RKZ) aangifte deden tegen de verpleegkundige. Paul Smits, directeur van beide ziekenhuizen, verscheen vandaag als eerste aan het Hof.

De advocaten, rechters en aanklagers ondervroegen hem langdurig. Er werden vragen gesteld over de organisatie van het ziekenhuis, de behandelingswijze van de patiënten en de professionele achtergrond van de directeur. Het verhoor kon vandaag niet worden afgerond, dat gebeurt waarschijnlijk op 10 februari, één van de ingeroosterde reservedagen.

Tijdens de tweeëntwintig zittingsdagen en reservedagen worden alle getuigen en getuigendeskundigen in het openbaar gehoord.