Hutton pleit Blair vrij

Arjan (Yosh)
Lord Hutton heeft vandaag zijn langverwachte rapport over de zelfmoord van de Britse wapenexpert David Kelly gepresenteerd. Hieruit blijkt dat noch de regering, noch de BBC verantwoordelijk is. "Niemand had kunnen voorzien dat Kelly een einde aan zijn leven zou maken, ook al stond hij onder grote druk", aldus Hutton. Tevens concludeert het rapport dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat de zelfmoord van de wetenschapper iets anders zou zijn dan zelfmoord.

Tony Blair en Lord Hutton
Tony Blair en Lord Hutton.

Lord Hutton is in zijn onderzoek niet ingegaan op de omstreden vraag of de Britse regering terecht heeft besloten mee te doen aan de Amerikaanse aanval op Irak. Hij heeft zijn taak nauw opgevat en alleen onderzocht wiens handelen mogelijk heeft geleid tot Kelly's dood.

Huttons conclusies leiden tot een tweede overwinning voor premier Tony Blair binnen 24 uur. Gisteren overleefde hij op het nippertje een stemming in het Lagerhuis over een ander gevoelig onderwerp: de verhoging van het collegegeld.

Kelly werd op 18 juli vorig jaar dood gevonden in de buurt van zijn woning in het graafschap Oxfordshire. Kort hiervoor was bekend geworden dat Kelly de bron was geweest van BBC-journalist Andrew Gillian. Gillian had in het radioprogramma Today zijn mening gegeven over de Engelse regering. Volgens hem had de regering de inlichtingen over de Iraakse verboden wapens aangedikt om steun te winnen voor een aanval op Irak.