Mijnendetecterende bloemen

Bob (sop)
Een landmijn.Het Deense biotechnisch bedrijf Aresa Biodetection heeft een bloem zodanig genetisch gemanipuleerd dat die gebruikt kan worden bij het opsporen van landmijnen. Het bedrijf hoopt binnen enkele jaren met een prototype te komen.

De bloem is genetisch zo aangepast dat hij van kleur verandert als de wortels in aanraking komen met stikstofdioxide gas. Dat gas ontstaat door verdamping van de explosieven die in de grond zijn begraven. De plant, een Arabidopsis thaliana of Zandraket, kan op een mijnenveld worden ingezaaid. Na drie tot zes weken zal de plant met een rode signaalkleur aangeven dat de plant in de buurt van een landmijn staat. Volgens directeur Simon Østergaard van Aresa Biodetection zijn problemen met het zaaien van de plantjes in een mijnenveld gemakkelijk te overwinnen. Men zou banen in een mijnenveld vrij kunnen maken door de conventionele methode toe te passen, waarna er kan worden ingezaaid.

Arabidopsis thaliana of Zandraket
De Arabidopsis thaliana of Zandraket

Momenteel liggen er wereldwijd ongeveer 100 miljoen landmijnen in de grond, verspreid over 45 landen. Jaarlijks vallen er duizenden doden en gewonden, veelal onschuldige burgers, door de landmijnen. In 1997 is het gebruik van landmijnen verboden tijdens de Ottawa Conventie. Ongeveer 90 landen hebben toen aangegeven actief aan de slag te gaan met het verwijderen van de landmijnen.