Protest in Den Haag tegen hoofddoekverbod

Rob (R@b)
Vanmiddag hebben zo'n 200 mensen in Den Haag gedemonstreerd tegen het voorgenomen verbod op het dragen van hoofddoekjes op openbare scholen in Frankrijk. Ze verzamelden in de voormiddag op het Malieveld en trokken later naar de ambassade van Frankrijk. De betogers bestonden uit mannen, vrouwen met hoofddoek, kinderen en een groep Sikhs.

Tijdens de betoging werden spandoeken meegedragen met teksten als De ware vrijheid is een vrijheid van keuze. Het protest was georganiseerd door de 'Actiegroep voor vrijheid van religie en expressie'. Zij vindt dat Frankrijk de verkeerde middelen kiest om de secularisatie veilig te stellen. Het nieuwe wetsvoorstel tast volgens de actiegroep de essentie van de democratie aan.

De actiegroep stelt zelf dat zo'n 500 mensen op de betoging af zijn gekomen. ,,Het is jammer dat er niet meer diversiteit aan betogers was. Er waren voornamelijk mensen met een islam-achtergrond. We hadden ook gerekend op mensen met een christelijke achtergrond.''

Hirsi Ali
VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali pleitte vandaag op BusinessNieuws Radio voor een brede maatschappelijke discussie over vrouwen in de islam en het hoofddoekverbod. Het liberale Kamerlid zei begrip te hebben voor het voorstel van Leefbaar Rotterdam om in Rotterdam het dragen van religieuze symbolen in openbare gebouwen te verbieden.