Zesde dode door vogelgriep in Vietnam

Arjan (Yosh)
De wereldgezondheidsorganisatie heeft bekend gemaakt dat afgelopen donderdag een dertienjarige jongen uit Vietnam is overleden aan vogelgriep. Hierdoor komt het dodental officieel op zes te staan. Een meisje van acht jaar ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis van Saigon. Het is onduidelijk waarom juist kinderen besmet zijn geraakt door de ziekte.

Vogelgriep in VietnamVietnam is niet het enige land waar de vogelgriep een probleem is. De virusziekte is inmiddels overgeslagen naar buurland Thailand, waar inmiddels één persoon is overleden aan de griep. De Europese Unie heeft haar grenzen gesloten voor Thaise kip. Het importverbod loopt tot zeker twee februari.

Nederland voert relatief weinig kip in afkomstig uit Thailand: In 2002 ongeveer 24.000 ton. Uit alle andere landen wordt in totaal 205.000 ton gehaald. Nederland zelf produceert drie keer zoveel.

Het eten van besmet vlees is ongevaarlijk. Alleen mensen die van langere duur aan levend pluimvee worden blootgesteld kunnen het virus krijgen. "Iedereen kan met een gerust hart kip of eieren eten", aldus het ministerie van Volksgezondheid.