Verbitterde Oudkerk toont zich gebroken man

Vincent (Ali Salami)
De afgetreden Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk heeft zojuist een persconferentie gehouden om zijn aftreden toe te lichten. Hij toonde zich daarin verbitterd ten opzichte van zijn eigen openheid en ten opzichte van de beeldvorming in de media.

Oudkerk zei als politicus gewend te zijn aan het als politicus beoordeeld te worden, volgens de keiharde regels van het politieke spel. "Wat mij de afgelopen tien dagen is gebeurd heeft echter niets met mijn politieke functioneren te maken. Mijn leven ligt op straat," aldus de PvdA'er. Hij gaf toe dat hij te open is, maar weigert te geloven dat dat een slechte kwaliteit is als mens en als politicus.

"Als ik het gesprek niet had gehad 13 december had ik geen enkel probleem, was er niets in de pers gekomen, had ik door kunnen werken. Maar ik heb ook niet publiek gemaakt wat privé was, het Parool heeft uiteindelijk een privégesprek gepubliceerd, tegen mijn zin, tegen de afspraak, zonder wederhoor."

De golf van publicaties na de column hebben Oudkerk geschokt. Volgens hem is de druk op zijn gezin momenteel onmenselijk en is hij psychisch labiel. Hij zei zijn huidige toestand niemand te gunnen. "Maar ik breek niet en laat mij en mijn gezin de komende tijd niet breken."

Oudkerk hekelde de beeldvorming in de media. Zo wordt volgens hem nog steeds teruggegrepen op de opmerking 'kutmarokkanen' die hij twee jaar terug gebruikte en staat er nog dagelijks in de krant dat hij naar aanleiding van een boete een agent uitgescholden zou hebben. Dat laatste is volgens hem al lang tegengesproken, maar toch blijft het in de media terugkomen. Datzelfde geldt voor vermeend cocaïnegebruik, wat Oudkerk zelf heeft ontkend.

"Ik ben fout geweest met het vertellen aan Heleen van Royen over zaken waarmee ze in feite niets te maken had, maar ik ben een gewone Amsterdammer en in de kroeg praat je wel eens," zo gaf Oudkerk zichzelf de schuld van de affaire. Hij wilde echter door, maar gaf toe beschadigd te zijn in de politiek. Zijn betrokkenheid bij het ambt was echter niet aangetast en daarom liet hij de keuze over aan zijn partij, de PvdA. "Als jullie zeggen: wij vertrouwen je deze opdracht niet meer toe, moeten jullie dat ook uitspreken."

Oudkerk gaat nu rust nemen en analyseren wat zijn rol in de affaire is geweest. "Ik vond het een voorrecht om wethouder te zijn in de stad waarin ik geboren ben en een voorrecht om geïnspireerd te worden door zoveel Amsterdammers. Ik ben niet dood en ik ga niet weg," aldus de ex-wethouder. Hij gaf aan bepaalde media juridisch te gaan vervolgen vanwege de onjuiste berichtgeving.