Versoepeling rookbeleid verzorgingshuizen

Jewel (Zenith4ever)
In verband met het nieuwe rookbeleid mag er per één januari onder andere niet meer gerookt worden in tehuizen. Tenminste dit was in eerste instantie de bedoeling van minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Na een gedwongen uitstel van de Tweede Kamer heeft de minister dinsdagmiddag besloten dat de tehuizen pas in 2005 moeten voldoen aan de nieuwe regels. Dit geldt echter alleen voor tehuizen met permanente bewoners. Op deze manier wil Hoogervorst de rokende bewoners toch de kans geven om te kunnen roken zonder daarbij de niet rokende inwoners tot last te zijn.

De minister blijkt echter niet bereid om de kosten voor het creëren van rookruimten te subsidiëren. Het is in ieder geval nog niet uitgesloten dat er eind 2004 geen uitstel meer wordt verleend op het creëren van rookruimten.

Minister Hoogervorst laat wel weten dat de directies te nalatig zijn geweest, omdat ze al 10 jaar op de hoogte waren dat er aparte rookruimten gecreëerd moesten worden. Er worden verder geen toezeggingen meer gedaan betreffende deze kwestie, omdat de minister volgens eigen zeggen druk op de ketel wil houden.

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) zal dit jaar in ieder geval geen boetes uitschrijven wanneer een tehuis de anti-rookregels overtreedt. De bekeuringen die tot nu toe zijn uitgedeeld hoeven niet te worden betaald, aldus Hoogervorst.