Oudkerk neemt afscheid van college

Rob (R@b)
De gisteravond afgetreden wethouder Rob Oudkerk heeft vanmorgen afscheid genomen van het college van B&W in Amsterdam. Hij stapte op nadat de Amsterdamse PvdA-fractie zei geen vertrouwen meer in hem te hebben. Het college zat er enigszins verslagen bij, aldus burgemeester Job Cohen, die zegt de kwestie zeer te betreuren. "In deze zaak zijn alleen maar verliezers." Volgens Cohen is er een hetze gevoerd tegen Oudkerk, maar draagt de ex-wethouder ook zelf schuld door zijn privéleven naar buiten te hebben gebracht.

PvdA-leider Wouter Bos noemde het vertrek van Oudkerk uiteindelijk het beste voor Oudkerk zelf, de PvdA en de stad Amsterdam. Volgens Bos werd het uiteindelijk onhoudbaar voor Oudkerk om na alle publiciteit over zijn bezoek aan de tippelzone aan de Theemsweg in Amsterdam "nog met gezag te functioneren en te praten over normen en waarden".

Bos hekelde overigens de ''moraalridders'' die ineens en masse naar Oudkerk begonnen te wijzen. Ook hij vindt dat er een hetze tegen Oudkerk is gevoerd door bepaalde media, die steeds zaken herhaalden die allang niet waar bleken te zijn. De PvdA-leider noemde het ''ergens wel hypocriet'' dat een politicus moet opstappen, terwijl hij geen strafbare feiten heeft begaan. Maar voor gezagsdragers gelden toch andere normen dan voor gewone burgers, zo zei Bos. Hij wees er op dat Oudkerk ook zelf schuld draagt, omdat hij tegen columniste Heleen van Royen uit de school klapte over zijn privéleven.

Wouter Bos hoopt dat Oudkerk behouden blijft voor de PvdA. Volgens hem moet het in de toekomst mogelijk zijn dat hij weer een publieke functie kan uitoefenen. Maar eerst moet er rust komen rondom Oudkerk en in zijn priveleven, zo besloot Bos.