Kritiek van PvdA en CDA op moslimorgaan

Rob (R@b)
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) dat morgen formeel wordt opgericht, is niet voldoende representatief voor de islamitische gemeenschap in Nederland. Dat stellen de PvdA en het CDA. Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vindt het CMO een ,,te eenzijdige club''. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk vindt dat het orgaan momenteel niet de gehele breedte van de moslimgemeenschap dekt.

Bij het CMO zijn de zeven belangrijkste koepelorganisaties van soennitische moslims aangesloten. Het moet gaan fungeren als gesprekspartner van de overheid en als zendende instantie voor islamitische geestelijk verzorgers in zorginstellingen, gevangenissen en het leger.

Minister Rita Verdonk (VVD) van Integratie vindt het CMO voldoende representatief voor de ruim 900.000 moslims in Nederland; het zou zo'n 80% van alle Nederlandse moslims vertegenwoordigen. Volgens Verdonk kunnen niet-soennitische organisaties na de formele oprichting alsnog toetreden.

Dijsselbloem vreest echter dat de zittende, soennitische leden gaan bepalen welke andere organisaties zij toelaten. Verdonk moet volgens de PvdA'er haar verantwoordelijkheid op zich nemen. ,,Als de minister een contactorgaan wil, moet ze zorgen dat alle richtingen vertegenwoordigd zijn. Als ze alleen een praatclub van soennitische organisaties wil, mag dat geen contactorgaan heten.'' Hij zal in de Vaste Kamercommissie voor Justitie aanvullende vragen aan de minister stellen.

Zie ook: Nederlands moslimorgaan CMO dichtbij oprichting.