Antisemitisme in Hongarije baart zorgen

Joost (JvL)
Afgelopen zondag hielden ongeveer 10.000 rechtse betogers een demonstratie in Boedapest. Deelnemers aan de demonstratie riepen antisemitische leuzen en verbrandden de Israëlische vlag. De Israëlische ambassade in Boedapest reageerde geschokt op deze demonstratie.

Aanleiding voor de demonstratie was een radioprogramma van het alternatieve radiostation Tilos Radio (Verboden Radio) op kerstavond. De presentator van het programma, die schijnbaar dronken was, had namelijk verkondigd dat hij alle christenen wilde uitroeien. Tilos Radio heeft de betrokken presentator inmiddels ontslagen, maar dat mocht niet baten.

De ultrarechtse commentator Istvan Lovas hield een redevoering waarin hij de beschuldigende vinger wees richting "de minderheid die de Hongaarse natie en het christendom haat". Volgens Lovas speelt dit probleem al vijf decennia lang de meerderheid van Hongarije parten. Hij verwees naar "de totale controle over nationale bronnen" door het, volgens hem, joods-communistische regime.

In Hongarije, dat binnenkort lid zal worden van de Europese Unie, is momenteel veel discussie over een wet die het uiten van haat verbiedt. In december sprak president Madl al zijn veto uit over deze wet. De wet wordt door voorstanders gezien als een voorbeeld voor Europa.

Zie verder ook: Neo-nazi's duiken weer op in Centraal-Europa