Bush haalt uit naar Cubaanse leider Castro

Vincent (Ali Salami)
De Amerikaanse president Bush heeft maandag de aanval geopend op de Cubaanse leider Fidel Castro en andere rivalen in een regio waar de anti-Amerikaanse gevoelens stijgende zijn. De inwoners van de landen waar zij regeren hebben volgens Bush het door God gegeven recht op vrijheid.

Bush sprak op een bijeenkomst van 34 Amerikaanse landen. Hij verbeterde de vriendschap met de Mexicaanse president Vicente Fox weer na een jaar vol woorden om de Irak-oorlog, maar had weinig goede woorden over voor sommige andere Latijns-Amerikaanse leiders. Castro kreeg er het felst van langs.

"Door ons democratisch voorbeeld moeten we bij de moedige mensen in Cuba zijn, die al voor bijna een eeuw tirannie en onderdrukking hebben doorstaan," aldus de president bij de opening van de bijeenkomst. "Dictatuur heeft geen plaats in de Amerika's. We moeten allemaal werken aan een snelle, vreedzame overgang naar democratie in Cuba."

Castro is in Cuba al 45 jaar aan de macht, ondanks pogingen van de VS om hem te verdrijven. De laatste jaren zijn onder andere BraziliŽ, ArgentiniŽ en Venezuele vriendschappelijke betrekkingen met de dictator aangegaan.