Marsrover vindt eerste sporen van mineralen

Gerson (M4stermind)
Nog voordat de Marsrover van zijn landingsplatform afgereden is, heeft het al sporen gevonden van mineralen die het bewijs kunnen vormen dat Mars ooit nat was.

De eerste beelden genomen door de mini-Thermal Emission Spectrometer, een infrarood instrument dat de compositie van dichtbijzijnde grond en rotsen kan analyseren, toont bewijs van de aanwezigheid van koolstoffen en gehydrateerde mineralen. Beide ontstaan normaalgesproken, op uitzonderingen na, in langdurig bestaande meren en andere waterreservoiren.

De spectra zijn vergeleken met deze van een sonde die om Mars draait, en met referentie-spectra genomen op Aarde. "We zijn zeer verheugd hoeveel deze overeenkomen!', zegt Phil Christensen, ontwerper van het instrument. De Mars Global Surveyor had ook al deze mineralen aangetroffen, maar niet in zulke gigantische hoeveelheden als de Spirit op de planeet zelf.

Christensen zegt: "De signaturen tonen, silicium en koolstof, en tekens van gehydrateerde mineralen, mogelijk kleimineralen". Michael Carr, Mars-geoloog bij de Cornell Universiteit zegt: "Het laatstgenoemde zou enorm fantastisch zijn. Als we een kleirots vinden zou dat een absoluut bewijs zijn, dat dit inderdaad een plaats was waar bepaalde hoeveelheden water over een lange tijd bestaan hebben".

De omgeving waar de Spirit in geland is, is totaal anders dan de drie vorige Mars landingsplekken die door de Viking 1, 2 en de Pathfinder bezocht zijn. Er liggen veel minder rotsen dan op de vorige plekken.

Dit weekend is de Spirit uitgevouwen tot zijn volledige hoogte van 1 meter 50. Het zal 120 graden draaien, en men verwacht dat deze op woensdag 14 januari van het landingsplatform af zal rijden. De eerste analyses van de bodem zullen donderdag binnenkomen, en de eerste gegevens van een steen vrijdagnacht.