Hevige rellen bij Beverwijkse Bazaar

Robert (RRRobert)
Op de Beverwijkse Bazaar zijn zondag rellen uitgebroken, nadat grote groepen standhouders zich verenigden om te protesteren tegen de entreeheffing van ¤1,50 voor bezoekers van de Bazaar, terwijl dit voorheen altijd gratis was. De afgelopen weken was er ook al tumult om de invoering hiervan, maar de gemeente Beverwijk bezwoer dat de entreeheffing nodig was om de bazaar kostendekkend te kunnen exploiteren. Na overleg met de standhouders werd toen besloten om de entree te beperken tot anderhalve euro, en de garantie dat dit niet verder zou stijgen met meer dan de inflatie. Ook werd overeengekomen dat de Oosterse Markt (levensmiddelen) en de computermarkt uitgesloten werden van entreeheffing.

Ondanks dit akkoord vreesden de standhouders voor een terugloop van de omzet en verschillende van hen besloten derhalve zaterdag al om uit protest niet open te gaan. Waar het de zaterdag echter nog redelijk rustig verliep, moest de politie zondag met grote mankracht ingrijpen.

Zondagochtend escaleerde de situatie, nadat de actievoerdende standhouders hun collega's van de nabijgelegen -entreeloze- computerhal ook dwongen om hun deuren weer te sluiten. De groep actievoerders, naar schatting 200 man sterk, gingen daarbij de hal in en dwongen de winkeliers hun zaken te sluiten. De aanwezige beveiligingsmedewerkers van de bazaar kon niet voorkomen dat een aantal winkels die weigerden te sluiten werden kapot geslagen.

Nadat het gelukt was de computermarkt te sluiten, gingen de actievoerders de straat op en escaleerde het geheel nog verder. Er werd gegooid met rookbommen en vuurwerk en de politie moest met tientallen worden opgetrommeld om de rust te herstellen. Ook werd een nabijgelegen rotonde bezet, waardoor het verkeer op de A9 ook hinder ondervond van de protestacties. Uiteindelijk werd besloten om de bazaar maar in z'n geheel vervroegd te sluiten.

ooggetuige meldde dit ons niet alleen via de newssubmit, maar voorzag dit artikel ook nog eens van de nodige toegevoegde informatie, waarvoor onze dank! Ook Teknoman bedankt voor het submitten van dit bericht.