Britse 178 uur wakker voor 140.000 euro

Ferry (Veerboot)
De 19-jarige Clare Southern uit Engeland heeft 97.000 pond (omgerekend 140.000 euro) gewonnen, door bijna 178 uur wakker te blijven. Ze deed mee aan een tv-spelletje op de Britse commerciële zender Channel 4.

Tijdens de 178 uur moest de 19-jarige samen met andere kandidaten verschillende testjes doen. Zo moesten ze onder meer kijken naar een video die geeuwende mensen liet zien en moesten ze een uur lang naar opdrogende verf staren. De laatste opdracht was in een bed gaan liggen in een donkere ruimte, waarbij degene die als laatste in een diepe slaap terecht zou komen, de wedstrijd zou winnen.

Het programma zorgde overigens voor veel kritiek. Zowel publiek als medici vonden dat het programma de gezondheid van de deelnemers in gevaar bracht. Een psycholoog van de Universiteit van Birmingham waarschuwde voor psychologische problemen en noemde het spel vernederend.

Er waren ook diverse kandidaten die hallucinaties en uitputtingsverschijnselen kregen. Volgens een woordvoerder van Channel 4 mochten de kandidaten tussendoor hele korte dutjes doen en werden ze medisch gevolgd.