Nederlands moslimorgaan CMO dichtbij oprichting

Rob (R@b)
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is eindelijk een feit. Het CMO, dat moet gaan fungeren als gesprekspartner van de overheid, heeft er jaren over gedaan om tot de oprichting te komen. Komende woensdag zullen de statuten van het centrale islamitische orgaan, dat zeven soennitische koepelorganisaties van moskeeën vertegenwoordigt, aan een notaris voorgelegd worden.

Als de notaris de stukken heeft goedgekeurd zal binnenkort de oprichtende vergadering plaatsvinden, in aanwezigheid van minister Verdonk (Integratiebeleid) en vertegenwoordigers van andere godsdiensten. Het CMO zal naast gesprekspartner van de overheid gaan dienen als zendende instantie voor islamitische geestelijk verzorgers in zorginstellingen, gevangenissen en het leger.

Minister Verdonk vindt het CMO voldoende representatief voor de ruim 900.000 moslims in Nederland. Eerdere islamitische raden gingen altijd ten onder aan etnische en religieus-inhoudelijke twisten en/of konden geen aanspraak maken op representativiteit. Het CMO zou zo'n 80% van alle Nederlandse moslims vertegenwoordigen.

Dat er in het CMO alleen soennitische organisaties zitten kan veranderen na de formele oprichting, meent de minister. De organisatie van ahmadiyya-moslims 'Ulamon' is daar echter allerminst van overtuigd. Het CMO wordt volgens hen een bolwerk van conservatieve soennieten dat andere islamitische stromingen buitensluit. De voorzitter van Ulamon wil het CMO en Verdonk desnoods voor de rechter slepen om deelname van zijn organisatie af te dwingen.

De koepelorganisatie van de liberale alevitische moslims (HAK.DER) liet eerder weten niet toe te zullen treden tot het CMO. Zij heeft zich inmiddels bij de 'Humanistische Alliantie' aangesloten.