Duitsland wil geen coffeeshops

Rob (R@b)
Het voorstel dat burgemeester Jos Som van Kerkrade aan zijn oosterburen heeft gedaan, om in de Duitse deelstaat Noordrijnland-Westfalen ook coffeeshops toe te staan, is daar radicaal van tafel geveegd. De deelstaat piekert er niet over. Som betoogde dat met Duitse coffeshops er een einde kon komen aan de stroom Duitsers die naar Nederland komt om softdrugs in te slaan.

De Duitse minister Fritz Behrens van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn- Westfalen, maakte gisteren korte metten met dit plan: ''Zelfs als ik het zou willen, dan zou Berlijn dit nooit goedvinden. Het is in strijd met het Duitse recht''.

Som kwam tot zijn voorstel omdat de Duitsers steeds meer problemen hebben met het grote grensverkeer van (soft)drugstoeristen. Men vreest dat ook de cocaïne-invoer zo toeneemt, vanwege de makkelijke verkrijgbaarheid in Nederland.

Het is overigens een 'stil geheim' dat de Nederlandse minister Donner van Justitie en zijn Duitse collega Otto Schily elkaar niet kunnen luchten of zien vanwege het soepele Nederlandse drugsbeleid. Schily zei onlangs nog dat Nederland een aanzuigende werking heeft en dat er jaarlijks 20.000 kilo harddrugs via Nederland Duitsland binnenkomen.