Darts: 'regelwijziging na nederlaag van Hofstra'

Otto (okee6)
De organisatie van het WK Professional Darts in Frimley Green heeft een regelwijziging aangekondigd nadat de Nederlander Rick Hofstra gister op wel heel schlemielige wijze verloor van Mervyn King.

Exit Rick HofstraDe als derde geplaatste Engelsman kwam eerst 1-0 achter in sets. De Fries Hofstra begon de wedstrijd redelijk sterk, King had echter geen controle over 'de dubbels'. Nadat de tweede set op het nippertje door King gewonnen was en de stand 1-1 gelijk werd, vroeg de Engelsman bij de scheidsrechter om het meten van de afstand tot het bord. Hij was van mening dat die niet klopte. De regels luidden dat in zo'n geval de tegenstander een dergelijk verzoek niet hoeft te accepteren. Debutant Hofstra wist echter amper wat er aan de hand was en de wedstrijd werd 10 minuten stilgelegd om te meten.

De afstand van de balk tot de roos bleek desalniettemin nog steeds te kloppen en de partij kon verder gaan. De volgende twee sets gingen vervolgens met lichte tegenstand van Hofstra naar de nummer drie van de plaatsingslijst (1-3). Het publiek in de Lakeside Country Club joelde hem echter uit, wat zeer ongebruikelijk is als een Engelsman speelt.

Na de wedstrijd zei King dat hij voelde dat er iets niet klopte. Hij was zelfs van mening dat dat nog steeds zo was. Co-commentator Bobby George vertelde dat het mogelijk kan liggen aan de lampen in de grote zaal. Op de oefenborden staat slechts één licht gericht, in de zaal zijn dat er vele, waardoor 'het aanzicht' anders is. Het vergt enige aanpassing om dan scherp te kunnen gooien, niet elke speler gaat dat makkelijk af.

Als gevolg van alle commotie is de organisatie nu van zins om de controle-regel te schrappen en de spelers extra oefendarts te gunnen, om te kunnen wennen aan het bord.

Raymond van Barneveld, die vanavond om 20 uur zijn tweede ronde partij zal spelen tegen qualifier Paul Hogan, heeft naar aanleiding van de partij van gister Mervyn King per direct uit zijn darts-team gezet.