"Prins Charles wilde Diana vermoorden"

Vincent (Ali Salami)
Prins CharlesThe Engelse krant The Daily Mirror heeft vandaag een unieke koninklijke rel ontketend door prins Charles te noemen als de persoon waarvan prinses Diana dacht dat hij haar wilde vermoorden. Voormalig butler van de prinses, Paul Burrell, is woedend na de onthulling en wil dat de hoofdredacteur van de krant, Piers Morgan, wordt ontslagen. Ook zal hij mogelijk een advocaat inschakelen. De koninklijke familie weigert vooralsnog ieder commentaar op de beschuldiging.

Paul BurrellBurrell, een goede vriend van de prinses die meer dan één miljoen euro voor zijn verhaal heeft gekregen, zegt dat de krant niet het recht had de naam te publiceren. Het was nooit zijn intentie om de naam vrij te geven.

In haar brief, geschreven op postpapier van Kensington Palace, schreef Diana: "Deze fase in mijn leven is de meest gevaarlijke - [naam van de man] bereidt 'een ongeluk' in mijn auto voor. In eerdere publicaties was de naam van de persoon altijd weggewerkt. De krant publiceerde de brief nu ook zo, maar onthulde de naam op de voorpagina, ondersteund door vijf pagina's extra berichtgeving.

Prinses DianaMorgan heeft zelf de brief niet gezien, maar zegt dat diverse verslaggevers wel de echte naam hebben zien staan. "Je overhaast deze dingen niet," zei hij, eraan toevoegend dat de krant de naam in oktober bij een eerdere publikatie niet noemde. Volgens hem zijn de zaken in de afgelopen 24 uur zo hard gelopen dat publicatie geen probleem meer was. De brief zou door Burrell aan de leider van het onderzoek naar de dood van de prinses zijn gegeven en de naam zou daardoor toch bekend zijn geworden.

De bewuste brief is door Diana in oktober 1996 aan haar butler gegeven, tien maanden voor haar dood. Ze kwam om bij een auto-ongeluk in een tunnel in Parijs.