Ongerustheid over mannelijke vruchtbaarheid

Vincent (Ali Salami)
De man wordt mogelijk steeds minder vruchtbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van doktoren onder 7.500 mannen die de vruchtbaarheidskliniek van het Britse Aberdeen hebben bezocht. De cijfers laten zien dat het gemiddeld aantal spermacellen in veertien jaar met 29 procent is gedaald. Hoewel de bevindingen mogelijk komen doordat steeds meer mannen zich melden voor een medische behandeling, zijn de doktoren ongerust.

In één van de grootste studies in zijn soort hebben de onderzoekers bijna 16.000 porties zaad onderzocht, die tussen 1989 en 2002 in de kliniek van mannen zijn afgenomen. In 1989 was het gemiddeld aantal spermacellen van mannen met een "normaal" aantal spermacellen 87 miljoen per milliliter. In 2002 was dit nog maar 62 miljoen.

De onderzoekers gaan nu in vervolgstudies kijken of er ook een gelijke verslechtering is geweest in de kwaliteit van het sperma. Een slechte kwaliteit van sperma kan de kansen van een man op een natuurlijke verwekking van een kind namelijk behoorlijk verlagen. Tot die onderzoeken zijn voltooid willen doktoren nog niet spreken van een vermindering in mannelijke vruchtbaarheid.

"Er is een stijging in het aantal mensen dat medische behandeling zoekt voor mannelijke onvruchtbaarheid, maar of dit nu komt door een verslechtering van de spermakwaliteit of doordat mannen meer weten over de nieuwe technieken die hen kunnen helpen kunnen we niet zeggen. De daling in het aantal spermacellen veroorzaakt echter verontrusting en moet worden uitgelegd," aldus dokter Siladitya Bhattacharya, de leider van het onderzoek.