Flash Airlines ontkent onveilig handelen

Vincent (Ali Salami)
Vliegmaatschappij Flash Airlines, van wie een vliegtuig zaterdag neerstortte in de Rode Zee, ontkent dat het bedrijf wegens veiligheidsmaatregelen niet meer over Zwitserland mag vliegen. Volgens het bedrijf zijn financiën de oorzaak van het vliegverbod.

De Boeing 737 verongelukte kort nadat hij was opgestegen van het vliegveld van de badplaats Sharm el-Sheikh. Alle 148 inzittenden, de meeste van hen Franse toeristen, kwamen daarbij om het leven.

Een hoge medewerker van de Zwitserse luchtvaartdienst had eerder gemeld dat het verbod, dat oktober 2002 is ingegaan, was ingesteld uit veiligheidsoverwegingen. Volgens het hoofd van Flash Airlines is dit echter niet waar. Hij gaf wel toe dat de luchtvaartdienst in oktober 2002 bij een controle van een vliegtuig bepaalde zaken miste, maar voegde toe dat het vliegtuig toen wel gewoon verder mocht vliegen. Toen de dienst het vliegtuig een week later weer inspecteerde zou alles in orde zijn geweest.

Die bewuste vlucht was echter de laatste in een contract dat Flash Airlines met een Zwitsers bedrijf had. Omdat er geen andere contracten kwamen heeft het bedrijf daarom sinds die tijd niet meer gevlogen.

Volgens Flash Airlines houdt het bedrijf zich aan de internationale standaarden rond vliegen. Het bedrijf beroept zich op bestemmingen als Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland. Als het bedrijf niet veilig zou handelen zou men nooit naar deze landen hebben mogen vliegen, zo stelt men.