[update] 'Stivoro liegt over aantal stoppende rokers'

Roel (Roel_Jewel)
plokban, Roellio, Romanov82, BennieB2, fyful, hexx en _Maarten_ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op Nieuwjaarsdag meldde de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) dat op die dag ruim 950.000 mensen in het kader van de campagne 'Nederland start met stoppen' zijn gestopt met roken. Dat aantal werd bijgehouden op de speciale website van Stivoro: www.nederlandstoptmetroken.nl, die inmiddels offline is.

Weblog GeenStijl - eerder in het nieuws vanwege een actie tegen de Arabisch Europese Liga (AEL) - kwam erachter dat Stivoro het aantal stoppende rokers mogelijk hoger voorstelt dan dat werkelijk het geval is.

Om als deelnemer aan de campagne 'Nederland start met stoppen' te worden aangemerkt, zou men zich via de speciale website moeten aanmelden. Dat zou betekenen dat die website sinds de start van de campagne in oktober minimaal 950.000 unieke bezoekers zou moeten hebben gehad. GeenStijl wist de statistieken van de website te achterhalen. Daaruit blijkt dat in oktober en november zo'n 29.000 (unieke) mensen de website bezochten. Toch meldde Stivoro op 9 december al dat 400.000 mensen met roken zouden stoppen. In totaal heeft de speciale 'Stoppen met roken'-website 104.151 bezoekers gehad. Het is dus opmerkelijk dat Stivoro meldt dat 950.000 rokers zich hebben opgegeven om op 1 januari 2004 met roken te stoppen.

Stivoro heeft niet gereageerd op het bericht van GeenStijl. Wel is op de website van Stivoro het aantal stoppende rokers bijgesteld naar 800.000 mensen. Tot gisteren werd daar gemeld dat dit 950.000 mensen zouden zijn. Op deze pagina meldt Stivoro wel nog dat 953.753 mensen op 1 januari zijn gestopt roken.

Update 16.45
Inmiddels blijkt Stivoro te beweren dat de statistieken van haar website zijn gehackt. GeenStijl onderzocht ook de bewering van Stivoro dat zich op oudjaarsdag nog eens 100.000 mensen via de 'Stoppen met roken'-site hebben aangemeld. Dat is twijfelachtig omdat volgens de statistieken gedurende de gehele campagne slechts 107.149 mensen de speciale website bezochten. Er blijken zich maar 9.849 mensen daadwerkelijk te hebben geregistreerd. Deze gegevens blijken niet beveiligd te zijn. De profielen van geregistreerde deelnemers op de speciale website zijn zonder problemen op te vragen, bijvoorbeeld profiel 9849.

Het originele bericht werd om 14.42 uur geplaatst.