Schrikkelseconde overbodig

Bob (sop)
M Zwaak had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds 1972 wordt aan het einde van ieder jaar een seconde toegevoegd aan de tijd: de zogenaamde schrikkelseconde. Dit wordt gedaan, omdat er een kleine afwijking bleek te zitten in de officiële wereldtijd in verhouding tot de daadwerkelijke plaats van de aarde in de ruimte. Wetenschappers ontdekten in 1999 echter dat de aarde een seconde sneller om de zon is gaan draaien, wat de schrikkelseconde overbodig maakt.

De oorzaak van deze plotselinge versnelling is onduidelijk, maar men vermoedt dat het te maken heeft met klimatologische veranderingen. Ook de mens kan van invloed zijn. Zo kan een flink stuwmeer de rotatie van de aarde beïnvloeden, doordat het zwaartepunt van de aarde dan een klein beetje verschuift. Dit jaar is de aarde voor het vijfde opeenvolgende jaar 'op tijd'.

De schrikkelseconde was het onverwachte resultaat van de atoomklok die in 1955 werd uitgevonden. Voor die tijd was het onmogelijk om de tijd gedurende een jaar tot op de seconde nauwkeurig te meten. Een schrikkelseconde lijkt niet veel, maar het heeft grote gevolgen voor communicatie- en navigatiesystemen.