Dakar-rally: Shinozuka wint proloog

Peter (The_Duce)
Magneet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdag heeft de Japanse Nissan-coureur Kenjiro Shinozuka de proloog van de Dakar Rally gewonnen. Op de besneeuwde piste in Clermont-Ferrand bleef de Japanner de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers met een halve seconde voor. De Italiaan Miki Biasion (Mitsubishi) eindigde als derde.

Proloog Dakar 2003Bij de motorcrossers was de Italiaan Mettea Graziano de snelste op een KTM. Hij finishte al na 1 minuut en 23,90 seconden. De Fransman Cyril Despres die vorig jaar de openingsrit nog won, finishte 8 seconden later. Zijn landgenoot Richard Sainct, die de befaamde woestijnrally in 2003 op zijn naam bracht, werd derde.

De Brabander Jan de Rooy miste op een haar na de zege bij de vrachtwagens. In zijn DAF kwam hij na een 1,5 kilometer lange proef 0,55 seconde te kort op de Rus Tsjagoeine (Kamaz). De Rooy was niet de enige Nederlandse trucker die het goed deed. Nog drie andere Nederlandse truckers finishten deden het goed. Hans Bekx kwam voor het eerst in zes Dakars op het podium. En ook Gerard de Rooy en debutant Wuf van Ginkel deden het goed, ze behoorden tot de eerste tien. De resultaten in de proloog bepalen slechts de startvolgorde voor de eerste echte klassementsproef op vrijdag in Narbonne.

Het Franse autosportteam Yves Loubet/Pascal Maimon moest al na de proloog de Dakar Rally opgeven wegens elektrische problemen aan hun voertuig. Loubet en Maimon waren daarmee de eerste uitvallers. Net vóór de start moesten de Letten Janis Aziz en Valdis Purvinskis verstek laten gaan door een epilepsie-aanval van de co-piloot.