'VS-haviken willen meer oorlog'

Robert (RRRobert)
MokroKees had ons via de newssubmit het volgende (vertaald!) te melden:

De Neoconservatieve haviken in Washington hebben in een manifest aan President Bush duidelijk gemaakt dat ze meer oorlog willen. Onder aanvoering van Pentagon-adviseur Richard Perle pleiten ze nu voor o.a. een omverwerping van regeringen in Iran en Syrië en een militaire blokkade tegen Noord Korea, vergelijkbaar met de blokkade tegen Cuba, alsmede preventieve aanvallen op hun nucleaire centra.

Tevens dringen ze in hun manifest, genaamd "Handleiding tot overwinning in de oorlog tegen terreur", erop aan om Saudi-Arabië en Frankrijk niet meer als bondgenoten te zien maar als rivalen en mogelijke vijanden. Zo menen zij dat andere Europese landen gedwongen moeten worden om te kiezen tussen Parijs of Washington. Verder claimt men dat de Britse onafhankelijkheid van Europa gewaarborgd moet blijven door het Britse leger open toegang te geven tot de Amerikaanse defensiemarkt, dit in tegenstelling tot alle andere (NATO)landen, die maar beperkt kunnen "inkopen" bij de VS, en daarmee militair altijd ondergeschikt zullen zijn.

Eerder al werd vanuit deze politieke zijde al eens de aanval ingezet op Colin Powell, de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, omdat deze "te soft" zou zijn. Ook zijn recente opmerkingen over de "toenadering tot de Iraanse machthebbers", uitgesproken vanuit zijn ziekbed alwaar hij herstellende is van een operatie aan de prostaat, kwam hem op zware kritiek te staan.

Richard Perle is één van de oprichters van de Project for the New American Century (PNAC), een conservatieve denktank die zich vooral richt op het plannen van machtspolitiek, en lid van de "the Center for Security Policy", die de huidige acties tegen Afganistan en Irak slechts zien als de beginfase van de "vierde wereldoorlog". Perle ziet zich onder meer gesteund door David Frum, een voormalige speech-writer van Bush, en Newt Gingrich, de voormalige Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ook van de huidige Vice-president Dick Cheney en Defensieminister Donald Rumsfeld wordt aangenomen dat ze de "harde lijn" steunen.