Marslander wellicht in krater

Vincent (Ali Salami)
App3l herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank! Ook jbmeijer, Tim Kraayvanger en Kopspijkers wezen ons hierop.

De Marslander Beagle 2, waar al een aantal dagen niets van vernomen is, is wellicht geland in een krater. De krater werd ontdekt door de Nasa sateliet "Mars Global Surveyor", die closeup-foto's maakte van de landing van de Beagle.

De krater, die een kilometer breed is, kan wel honderden meters diep zijn. Hij ligt als een soort bulls-eye precies in het midden van het geplande landingsgebied.

Als het zo is dat de Beagle daar geland is dan zou dat enorme pech zijn. Het terrein was juist gekozen om de natuurlijke gevaren zoveel mogelijk in te perken. Het terrein zou erg vlak zijn. De planeet Mars is bezaaid met kraters.

De Beagle heeft een veel kleinere kans van overleven nu de situatie van de landing duidelijk is geworden. Het gebied om een krater is bezaaid met scherpe rotsen. De randen van de krater zelf zijn steil. De luchtzakken die de Beagle een zachte landing moesten bezorgen zijn waarschijnlijk beschadigd geraakt.