Moslimactivist smijt kruis uit ziekenhuis

Rob (R@b)
De Italiaanse moslimactivist Adel Smith heeft afgelopen zondag weer van zich doen spreken in ItaliŽ. Smith, een tot de islam bekeerde Engelsman, bezocht zijn zieke moeder in een hospitaal in L'Aquila. Toen hij daar een kruisbeeld op de ziekenzaal zag hangen eiste hij dat het zou worden verwijderd. Verplegend personeel ging daar echter niet op in, waarop Smith het kruisbeeld van de wand nam en het uit het raam smeet.

Andere patiŽnten in dezelfde zaal reageerden geŽmotioneerd. Twee verpleegsters haalden het beeld op en hingen het terug aan de wand. Volgens Smith wilde hij zijn moeder beschermen tegen ''het onvoorstelbare menselijk geweld'', wat haar aangedaan werd door het symbool van de kruisdood dat voor haar hing. De zusters draaiden het bed van de moeder van Smith om zodat ze het kruisbeeld niet hoefde te zien.

Smith provoceert regelmatig door het Italiaanse gebruik om kruisbeelden in openbare gebouwen te hangen aan te vallen. In oktober gaf een rechter hem gelijk en beval de verwijdering van het kruisbeeld op de school van zijn kinderen. Een hogere rechtbank draaide een maand later dat besluit terug.

Als reactie op de actie van Smith ontvingen alle 2.600 huishoudens in het Midden-Italiaanse dorpje Pianella ter gelegenheid van Kerst een kruisbeeld thuis bezorgd. Het was een geste van de burgemeester, die daarmee protesteerde tegen de activiteiten van zijn streekgenoot

Adel Smith is de zelfverkozen leider van een Italiaanse moslimorganisatie. De meerderheid van de Italiaanse moslims in georganiseerd verband moet echter niets hebben van de acties van Smith, die zij een provocateur noemen.