China krijgt mobiele executiekamers

Bart (veekeend)
Vandaag is bekend geworden dat China mobiele executiekamers gaat krijgen. Hiervoor heeft de Chinese Hoge Raad alle rechtbanken in het land toestemming gegeven. Dat meldt de krant Xin Jing Bao.

De eerste speciaal gebouwde vrachtwagen is al door een rechtbank in de provincie Liaoning in het noordoosten van het land gekocht. De mobiele executiekamers zijn met name bedoeld voor de kleinere leefgemeenschappen in China, waar nu ook de doodstraf voltrokken kan worden. De grotere steden in China hebben vaak al een locatie hiervoor.

De vrachtwagens zijn gebouwd om veroordeelden een dodelijke injectie toe te dienen. Het veelgebruikte nekschot maakt hiervoor plaats. Tot nu toe werden terdoodveroordeelden in China in het verleden meestal middels een nekschot geëxecuteerd.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International schat dat China vorig jaar bij zeker 1600 mensen de doodstraf heeft voltrokken, op basis van zekere gegevens. In werkelijkheid denkt Amnesty International dat het aantal executies dichter in de buurt van de drieduizend ligt.