EU bezorgd over antisemitisme

Rob (R@b)
De regeringsleiders van de Europese Unie (EU) hebben in een gezamenlijke verklaring alle vormen van antisemitisme, zoals vernielingen van synagoges en begraafplaatsen, en aanvallen op personen, veroordeeld. Ze zeggen ,,zeer bezorgd'' te zijn over de toename van het antisemitisme in Europa.

De regeringsleiders wijzen naast antisemitisme ook alle andere vormen van extremisme, intolerantie en xenofobie af, die het vreedzame en democratische samenleven ondermijnen.

Onlangs bleek uit een, overigens omstreden, enquête van de Europese Commissie, dat het antisemitisme in Europa sterk toeneemt. Uit die enquête, gehouden onder 7.500 Europeanen, bleek onder meer dat 59% van alle Europeanen Israël als de grootste bedreiging voor de wereldvrede ziet.

Oók het Waarnemingscentrum voor Racisme en Xenofobie (EUMC) in Wenen concludeerde onlangs, in een eveneens omstreden rapport, dat het antisemitisme in Europa fors toeneemt. Het zouden vooral moslimjongeren zijn die zich daar schuldig aan maken. Het EUMC publiceerde het rapport niet, omdat de wetenschappelijke onderbouwing te mager zou zijn, hetgeen tot een rel leidde. Het rapport werd door derden toch openbaar gemaakt.