Saddam Hussein: massamoordenaar

Martijn (mrmiddel)
Met de arrestatie van Saddam Hussein is vandaag een definitief einde gekomen aan het leiderschap van Saddam Hussein. Irak is bevrijd van de laatste stuiptrekkingen van een dictator wiens leiderschap ontzettend veel slachtoffers kostte.

Saddam HusseinSaddam Hussein werd op 28 april 1937 geboren in al Shawish, in de buurt van Tikrit. Saddam, die opgevoed wordt door zijn oom, heeft niets met school en maakt nooit een opleiding af. Op zijn twintigste wordt hij lid van de Ba'athpartij. Een jaar later wordt de dan heersende koning Koning Faisal II samen met het grootste deel van zijn familie vermoord tijdens een bloedige staatsgreep onder leiding van Abdoellah al-Karim Qassim, die daarop aan de macht komt. Een jaar later, in 1959, pleegt Saddam een mislukte aanslag op Qassim, waarna hij moet vluchten naar Egypte.

Als de Ba'ath-partij er enkele jaren later wel in slaagt een succesvolle staatsgreep te plegen keert Saddam terug naar Irak. Doordat zijn oom, Hassan al-Bakr, leider wordt van de Ba'ath-partij en de Revolutionaire Commandoraad, wordt Saddam het hoofd van de veiligheidsdiensten. In de jaren die volgen is Irak het toneel van veel bloedige aanslagen. De diensten van Hussein doden tussen 1969 en 1979 duizenden Koerden en communisten. Ook worden veel Irakezen van Turkse en Koerdische afkomst gemarteld of het land uit gegooid.

Saddam HusseinNadat hij in 1979 al-Bakr afzet wordt Saddam zelf president van Irak. Meteen als hij aan de macht komt executeert hij tweederde van de Revolutionaire Commandoraad, waar hij zelf in 1968 een jaar vice-voorzitter van was, en laat hij tientallen partijfunctionarissen en legerofficieren executeren . Met de hulp van onder andere het westen bouwt hij al snel een enorm leger op. In 1980 verklaart Hussein de oorlog aan Iran. Deze zeer bloedige oorlog duurt zo'n acht jaar en kost het leven van een miljoen mensen. Volgens VN-rapporten maakt Saddam in deze oorlog gebruik van mosterd- en zenuwgas tegen Iraanse militairen. In 1988 valt hij de Koerdische stad Halabja aan met zenuwgas, waarbij vijfduizend inwoners om het leven komen. Daarna start hij de Anfal-campagne tegen de Koerden. Zo'n vierduizend dorpen worden met de grond gelijk gemaakt, bijna 200.000 Koerden worden vermist.

In 1990 valt Saddam Koeweit binnen. In VN-resolutie 660 wordt hij gesommeerd zich onmiddellijk terug te trekken. Wanneer hij dit niet doet stelt de VN economische sancties op tegen het land, die tot voor kort nog steeds golden. Op 17 januari 1991 gaat operatie 'Desert Storm' van start met luchtbombardementen. Wanneer de coalitie ook grondtroepen inzet beveelt Saddam de terugtrekking uit Koeweit. In de jaren die volgen slaat Saddam Hussein's bewind keer op keer opstanden overal in het land bloedig neer. De VN gebiedt Irak haar massavernietigingswapens te vernietigen, maar veel schot lijkt hier niet in te komen.

Saddam HusseinNadat veel wapeninspecties mislukken voeren de Verenigde Staten begin dit jaar de druk op Irak op. Uiteindelijk komt het tot een oorlog, waarbij Saddam Hussein uit de macht wordt ontheven. De laatste maanden leidde Saddam verzet tegen de coalitietroepen vanuit het westen van Irak.

Reageren kan in Saddam Hussein opgepakt.