ID-plicht vanaf 14 jaar

Rob (R@b)
Iedereen vanaf 14 jaar moet zich op straat en elders in de publieke ruimte kunnen legitimeren. Dat staat in het wetsvoorstel dat gisteren door de Kamer werd behandeld. Men is niet verplicht altijd een identiteitsbewijs bij zich te dragen, maar zo'n bewijs moet wel getoond worden als de politie of toezichthouders daarom vragen.

De kans dat mensen controle krijgen lijkt echter klein. De politie mag alleen de identiteit opvragen in het kader van een ,,redelijke'' uitvoering van de taken: opsporing, hulpverlening en handhaving van de openbare orde. De politie mag dus niet zomaar mensen staande houden en controleren.

Het niet voldoen aan de draagplicht op zich is niet strafbaar. Volgens Donner is dat subtiele onderscheid bewust gemaakt, omdat het niet de bedoeling is dat de politie het dragen van een identiteitskaart op zich controleert. Maar als je gecontroleerd wordt en je hebt het bewijs niet bij je, dan ben je wel strafbaar: ''''Het niet bij je hebben van een identiteitsbewijs is dus het risico van de betrokkene'', aldus minister Donner.

De mensenrechtenorganisatie Privacy International meent dat de uitgebreide identificatieplicht in strijd is met de mensenrechten, zo maakte de organisatie gisteren bekend. Ook vindt Privacy International de leeftijd van 14 jaar te jong. CDA en LPF hadden overigens zelfs 12 jaar voorgesteld.

Er komt een boete te staan op het niet tonen van een identiteitskaart (of rijbewijs, of paspoort) als daarom gevraagd wordt. Die boete wordt maximaal 2.250 euro. Minister Donner is niet van plan die boete te verlagen, zoals de PvdA en SP wilden. Volgens de minister zal de boete in de praktijk toch vaak lager uitvallen.

De Kamer zal de behandeling van de wet op een later tijdstip afronden. Een publiekscampagne moet het publiek informeren voordat de maatregel in 2005 ingaat.