NS eist tonnen schadevergoeding van FNV

Bart (veekeend)
De Nederlandse Spoorwegen (NS) eist 400.000 euro schadevergoeding van FNV Bondgenoten. De NS legde op dinsdagochtend 14 oktober het treinverkeer rond Den Haag stil, om de gevolgen van een aangekondigde FNV-actie op het spoor zo veel mogelijk te beperken.

De NS wil de daardoor misgelopen inkomsten en de extra kosten die het stilleggen met zich meebracht, verhalen op de vakbond.

"Wij gaan niet betalen", zo zei FNV-bestuurder Van den Berg in een reactie. "Deze claim is absoluut kansloos." Hij daagt de NS uit om "de kwestie door te zetten" en voor de rechter te brengen. FNV Bondgenoten hekelt de dreigementen van het spoorbedrijf. Volgens de bestuurder heeft de vakbond zich netjes gehouden aan de spelregels die voor een staking gelden.

Een meerderheid van de Nederlanders was destijds tegen eventuele acties van FNV Bondgenoten op het spoor, zo bleek uit onderzoek. Zo gaf zeventig procent van de ondervraagden aan dat treinreizigers onterecht de dupe worden van acties. Tweederde van de ondervraagden was van mening dat het imago van de NS wordt geschaad door de plannen van FNV Bondgenoten.