'Er komt geen lesvak normen en waarden'

Bart (veekeend)
Er komt geen lesvak over normen en waarden. Het zou volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Beter zijn om de overdracht van fatsoensregels in het onderwijs onder te brengen bij de huidige vakken. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport door de WRR.

Een reactie van het kabinet op het rapport zal pas in februari 2004 komen. Toch gaf premier Balkenende vandaag al aan het "te beschouwen als een kritische ondersteuning van de lijn die door het kabinet is gekozen."

Balkenende: "De overheid moet de rechtsorde op een heldere en stevige manier handhaven, het goede voorbeeld geven en goede condities scheppen waaronder instituties normen en waarden kunnen bevorderen." Hij wil "niet van bovenaf fatsoensnormen opleggen, maar organisaties en mensen zelf stimuleren afspraken te maken over gedrag en omgangsnormen.".

De WRR stelt dat de culturele diversiteit van de samenleving en de verworvenheden van de rechtsstaat op de scholen al aan de orde komen in vakken als geschiedenis, maatschappijleer en aardrijkskunde.

D66-leider Dittrich heeft positief gereageerd op het gepubliceerde rapport. Volgens de partij ging het tot dusver bij normen en waarden om een "vage ongrijpbare dialoog." Het rapport geeft "handen en voeten" aan de discussie. "Met dit rapport kan beleid in gang worden gezet." De SGP denkt dat er een morele omslag nodig is nu in Nederland zoveel zaken zijn scheefgegroeid. Zij pleit voor een christelijk réveil.