Grote moskeeën lokken discussie uit

Rob (R@b)
Nieuwe moskeeën in Nederland roepen steeds meer weerstand op. HP/De Tijd stelde onlangs dat de moskeeën in Nederland gesloten bastions zijn met minaretten die hoog boven de huizen uittorenen en daarmee een boodschap van religieus imperialisme lijken te verkondigen. In een artikel onder de kop 'Kathedralen voor Allah' schreef het blad dat moskeeën ,,monumenten voor een godsdienst zijn die in het gunstigste geval ongelijkheid tussen mannen en vrouwen propageert en in het ongunstigste onverdraagzaamheid jegens andersdenkenden''.

Trouw peilde de mening van de moskeeën zelf: Mohammed Boutaher, de vice-voorzitter van de Marokkaanse Essalam-moskee die volgend jaar gebouwd gaat worden nabij het Feyenoord-stadion, stelt dat zijn moskee in vloeroppervlakte bescheiden afsteekt bij andere moskeeën in Nederland. Er zal plaats zijn aan maximaal duizend gelovigen. Naar Marokkaanse begrippen is de Essalaam-moskee, die de grootste van Europa zou worden, gewoon orthodox. De geldschieters in Doebai, die 3 miljoen euro op tafel leggen, hebben geen inhoudelijke eisen gesteld, zegt Boutaher. ''We worden door onze tegenstanders steeds groter gemaakt - ze noemen ons nu zelfs 'de grootste moskee van Europa. Dat de twee minaretten met hun 50 meter, hoger worden dan andere minaretten in Nederland heeft de Nederlandse architect verzonnen''. Het architectenbureau bevestigt dit inderdaad tegenover Trouw.

Naar Nederlandse maatstaven wordt de Essalaam-moskee overigens wél conservatief. Boutaher: ,,Vrouwen en mannen samen is gewoon niet normaal. Vrouwen zijn privé. Je moet er toch niet aan denken dat er een mooie vrouw naast je komt zitten tijdens het gebed. Dan wil je gelijk een afspraakje maken, en dat kan natuurlijk niet''.

In de Surinaamse Taibah-moskee die in Amsterdam-ZuidOost gebouwd gaat worden, en ook de grootste van Nederland moet worden, kun je een plekje kopen. Van de 3.000 gebedsplaatsen zijn er al 1.600 verkocht á 110 euro. Van de 120 pilaren of heipalen zijn er nog 80 in de aanbieding (2.250 euro). Ook gewone giften zijn meer dan welkom, zegt Mohammed Gaffer van het bestuur van de moskee. Want de bankgarantie is nog steeds geblokkeerd. Terwijl de moskee toch al lang klaar had moeten zijn. De moskee moet vier minaretten krijgen van 30 meter hoog en kost in totaal 3,2 miljoen euro.

Van de Sultan Ahmet moskee in Zaandam, wat nu de grootste moskee van Europa zou zijn, wil Ahmet Altikulac van het moskeebestuur er niets over kwijt: ,,Het maakt mij niet uit. Waarom discussie?''.

Het is nog maar de vraag of al de grote moskeeën in de toekomst ook volop bezocht zullen worden. Vooral oudere mannen bezoeken nu de moskee. 60% van de moslims in Nederland is jonger dan 25 jaar en daarvan bezoekt minder dan 10% soms een moskee.