Nederlandse economie krimpt met 0,75%

Bart (veekeend)
De economie in Nederland draait zeer slecht op het moment. Zo slecht dat het CPB voor dit jaar een inkrimping van 0,75 procent voorspelt. Een dergelijke sterke krimp is sinds de jaren tachtig niet meer voorgekomen in Nederland. De krimp is het op twee na laagste groeicijfer sinds de Tweede Wereldoorlog. Alleen in 1958 en 1982 was er sprake van een nog grotere economische teruggang.

Ook volgend jaar zal de economie minder hard groeien dan eerst was voorspeld. Voor 2004 zal de groei één procent bedragen.

Daarnaast verwacht het CPB dat de werkloosheid verder zal toenemen, met name in de zorg- en de marktsector. In 2004 zal zeven procent van de beroepsbevolking werkloos zijn, aldus het CPB. Dit komt neer op ongeveer 540.000 mensen. Het CPB voorspelt verder dat de stijging van de lonen en de inflatie verder afnemen. De inflatie, in 2001 nog op een hoogtepunt van 4 procent, daalt onder de 2 procent.

Gisteren werd al bekend dat Nederland afsteven af op nog hogere begrotingstekorten, ondanks de zware bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Uit de uitgelekte publicatie van het CPB bleek al dat Nederland dit jaar een begrotingstekort van drie procent zal hebben. Dit is de maximaal toegestane grens volgens de Europese begrotingsafspraken, het stabiliteitspact.

In de politiek is met grote bezorgdheid op het slechte nieuws gereageerd. Zo heeft de VVD al aangegeven dat het niet zal accepteren dat Nederland de Europese norm overschrijdt. CDA en D66 willen de voorjaarsnota afwachten, de eerste tussenstand van Financiën over de begroting van 2004.

De vakbonden hebben aangegeven dat het kabinet niet nog meer mag bezuinigen. De vakcentrale FNV waarschuwt het kabinet alvast dat extra bezuinigingen op de sociale zekerheid het najaarsakkoord in gevaar brengen. "Wij zien geen aanleiding voor extra bezuinigingen en zeker niet op onderwerpen als de WW, WAO, VUT en prepensioen, waarover we nog met elkaar in gesprek zijn naar aanleiding van het najaarsakkoord", aldus een woordvoerster.