Italiaanse senator verdacht van rassenhaat

Bart (veekeend)
In Italië is een onderzoek gestart naar de Italiaanse senator Piergiorgio Stiffoni. De openbare aanklager verdenkt Stiffoni van rassenhaat. Zo zei hij vorige maand dat "immigranten niet mijn broeders zijn" en dat "het jammer is dat de gaskamer nog niet klaar is".

Stiffoni heeft een lidmaatschap bij de omstreden partij Lega Nord. De leider van deze partij, Umberto Bossi, is minister in het kabinet van premier Berlusconi. Onlangs pleitte Bossi nog voor het invoeren van quota voor de toelating van immigranten. Hij trok de vergelijking door te zeggen dat het net zo geregeld moet zijn " zoals bij goederen". Ook vindt Bossi dat boten waarmee illegale immigranten naar Italië komen tot zinken gebracht moeten kunnen worden. Van hem mogen ze lekgeschoten worden.

Stiffoni zei in een reactie op de beschuldingen aan zijn adres dat de uitlatingen "grapjes waren". Ook zei Stiffoni dit weekeinde dat "de zogenoemde gematigde islamieten de sleutels van de olie-kluis in handen hebben en dat zij gevrijwaard zijn van elke vorm van kritiek"