A'damse politie zet veel jongeren vast

Rob (R@b)
In Amsterdam zijn in de Westelijke Tuinsteden de eerste negen maanden van dit jaar al 1.550 criminele jongeren tussen 12 en 24 jaar aangehouden, zo meldt het Parool. Het politiedistrict Nieuw-West is na de binnenstad het district met het hoogste aantal aangiften.

Van de ongeveer 1.500 hardekernjongeren zijn er ruim 1.000 van Marokkaanse afkomst. De politie werkt sinds dit jaar met target-lijsten, waarop hardekernjongeren met naam en toenaam staan. De eerste negen maanden van dit jaar stonden alleen in Nieuw-West al circa 300 jongeren op die lijst, van wie speciale rechercheurs er 163 hebben opgepakt.

Tot nu toe zijn er dit jaar uit de hele stad 358 jongeren onder de 18 opgenomen in jeugd- en strafinrichtingen; van de hardekernjeugd boven de 18 jaar zijn er in totaal rond de 700 gevangen gezet.

Een speciale projectgroep voor de Tuinsteden, september vorig jaar door burgemeester Job Cohen ingesteld om een einde te maken aan de overlast door criminele jongeren, houdt zich intensief bezig met de hardekernjeugd. Behalve op het aanhouden van jonge criminelen is het project vooral erop gericht te voorkomen dat 'risicojongeren' naar de harde kern doorstromen. De projectgroep wil volgend jaar ook gezinnen ''waarmee alles mis is'' intensief gaan begeleiden. Zo hoopt men te voorkomen dat kinderen al jong de criminaliteit in glijden.