Koopkrachtverlies voor sommigen 8 procent

Bart (veekeend)
Het verlies in koopkracht kan volgend jaar voor sommige groepen in de samenleving, zoals gehandicapten en chronisch zieken, oplopen tot acht procent. Die groepen die te maken krijgen met zoveel koopkrachtverlies, lijken het slachtoffer te gaan worden van een opeenstapeling van bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. Maatregelen als kortingen op de huursubsidie en hogere eigen bijdragen in de zorg zouden in belangrijke mate bijdragen aan het koopkrachtverlies.

Dat schrijft minister De Geus in een brief aan de Tweede Kamer. Vandaag vergadert hij over de compensatie voor chronisch zieken. De Geus laat in zijn brief weten dat vrijwel niemand er volgend jaar meer dan vijf procent op achteruit gaat.

De Geus denkt daarentegen wel dat dit het geval kan zijn voor gehandicapten en chronisch zieken. Eerder beloofde het kabinet nog dat niemand er door de bezuinigingen meer dan één procent op achteruit zou gaan.

Om het koopkracht van de minima enigszins op peil te houden zal de Kamer aandringen op een extraatje van vijftig miljoen euro voor de bijzondere bijstand. Vorige week pleitte het GroenLinks-Kamerlid Van Gent al voor een éénmalige Robin-Hoodbelasting van vijfhonderd euro voor de rijken. Het Kamerlid vindt het verschil tussen arm en rijk in 2004 onaanvaardbaar groot worden.