Rotterdam wil vluchtelingen niet behuizen

Bart (veekeend)
Afgelopen zaterdag lieten we jullie al weten dat Rotterdam geen kansarmen meer wilt laten vestigen binnen de gemeente. Het Rotterdamse bestuur wil alleen nog gezinnen met een inkomen dat boven 120 procent van het minimumloon ligt een woning aanbieden. In probleemwijken met veel goedkope woningen zullen juist mensen met een laag inkomen worden geweerd. Om deze plannen tot uitvoering te brengen zou de Huisvestingswet moeten worden gewijzigd.

Het actieprogramma van de gemeente omvat nog meer drastische maatregelen, naar nu blijkt. In één van de voorstellen vraagt de stad het Rijk om de regio Rotterdam de komende vier jaar vrij te stellen van de huisvesting van erkende vluchtelingen. Dit plan zou voor tenminste de komende vier jaar van kracht moeten zijn.

Met de maatregel zouden ongeveer tweehonderd woningen vrij komen in de stad. Het college van Burgemeester en Wethouders is van plan om de vrijkomende woningen te laten gebruiken voor autochtone Rotterdammers die moeilijk aan een woning kunnen komen. Bovendien zullen er naar verwachting in de omliggende gemeenten nog eens tweehonderd woningen vrijkomen, die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Volgens het college van Burgemeester en Wethouders is de aanhoudende toestroom van nieuwkomers ingrijpend voor het dagelijks leven van wijkbewoners. Kern van het probleem is volgens het college het hoge tempo waarmee "te veel kansarmen zich vestigen in wijken en te veel kansrijken vertrekken." Rotterdam verwacht dat een "volwassen migratiebeleid" helpt de problemen te beperken. Daarnaast hoopt de gemeente dat met het scherpere vestigingsbeleid er meer lucht wordt gegeven.