[update] OVSE-top Maastricht geopend

Roel (Roel_Jewel)
Premier Balkenende heeft vanochtend in Maastricht officieel de OVSE-top 2003 geopend. Aan deze bijeenkomst nemen delegaties van de 55 landen van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, deel.

In zijn openingsrede noemde Balkenende drie zeer belangrijke ontwikkelingen van de laatste jaren: terrorisme, mensenhandel en mensensmokkel, en een groeiende intolerantie en discriminatie. Hij citeerde oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-OVSE-commissaris inzake Nationale Minderheden Max van der Stoel in een antwoord op de vraag wat de OVSE tegen die ontwikkelingen kan doen: "In de geschiedenis is er consensus ontstaan over de rechten van elk individu. Dat is wat we beschaving noemen. Dat is waar ik aan vasthoud".

Vandaag spreekt Balkenende nog met Ivanov, Russische minister van Buitenlandse Zaken, en Boerdzjanadze, interim-president van Georgië.

De tweedaagse bijeenkomst wordt voorgezeten door Jaap De Hoop Scheffer. Morgen zal ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell aanwezig zijn. In en rondom het MECC, het congrescentrum waar de OVSE-top plaatsvindt, is veel politie aanwezig om de omgeving te beveiligen. Demonstranten zouden vandaag bij het MECC willen protesteren tegen de OVSE. Hiervoor heeft de gemeente Maastricht geen vergunning afgegeven.

Update 14.00

Zoals reeds werd verwacht, is een (kleine) demonstratie gaande bij het MECC. Een groep van 20 anarchisten houdt op dit moment een zogeheten lawaai-demonstratie. De groep wil zo dicht mogelijk bij het congrescentrum, waar de OVSE-top plaatsvindt, komen om aldaar zoveel mogelijk lawaai te produceren.

Aan één van de de invloedrijke deelnemers van de top willen ze een lijst met eisen overhandigen. Mocht dit niet lukken, gaan ze naar het stadhuis voor een gesprek met Gerd Leers, burgemeester van Maastricht.

Zoals vanmorgen al werd gemeld, is geen vergunning voor demonstraties van vandaag verleend.

Update 16.00
Colin Powell zal morgen aanwezig zijn op de OVSE-top. Hij wordt ondersteund door een staf van 66 personen. Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van de conferentie, beschikt over minder mensen.

De delegatie van Powell neemt acht eigen chauffeurs mee om iedereen te vervoeren.